Muurikka

Bästa äggmackan

Vi har en stor Muurikka som jag älskar. Ja, den är tung och otymplig att släpa på men när den väl står monterad är den oslagbar. All stekning kan ske utomhus och framförallt gillar min man att laga mat på den. Det går inte bara att laga middagar på Muurikkan. Vi gör gärna frukost på den också. Särskilt på sommarern då vi intar frukosten ute under markisen.

Stora formfranskor passar bäst till detta, tycker jag. Även färsk limpa fungerar, men det måste vara de större bitarna i mitten. Med hjälp av ett glas eller nån rolig pepparkaksform tar jag ut ett hål i mitten av brödskivan (det brödet går att steka bredvid om någon inte vill ha äggmacka). Sedan hettar man upp smör i Muurikkan, lägger på brödet, knäcker ett ägg i varje brödskivas uttagna hål och saltar. Beroende på vilken sorts stekt ägg ätaren vill ha steker man sedan smörgåsen på båda sidor.

Det här går så klart även att steka i en vanlig stekpanna. Är man som vi fler än två i familjen passar dock Muurikkan jättebra då det går att servera varma mackor till alla samtidigt.

Kommentera gärna, tack.

%d bloggare gillar detta: