Grillat

Beer Can Chicken

Första gången vi lagade Beer Can Chicken var vi i Italien. Jag minns platsen, värmen, stämningen och hur fantastiskt kycklingen smakade. Nu, efter att ha tillagat den ett antal gånger, ligger det fortfarande en viss semesterkänsla över att trycka upp en halvfull 33 centiliters ölburk i rumpan på en kyckling, gnida in den med de kryddor som för tillfället står på favoritlistan och ställa den på grillen i cirka 45 minuter. Även om vårt första försök var väldigt lyckat har vi med tiden upptäckt mer eller mindre bra sätt att tillaga kycklingen på.

För det första, ölen. Värm den innan. Tanken är att ångan från kokande öl ska tränga in i kycklingköttet och göra köttet mört. Min man påstår att det kokar för fullt i burken utan att man förvärmer ölen, men jag är skeptisk och värmer den i smyg.

För det andra, använd en liten plåt eller form. Det droppar en hel del fett från kycklingen under tillagningen. Med en form slipper man brand och det är dessutom lättare att få med sig kycklingen från grillen när den är klar. Burken är het!

För det tredje, använd gasolgrill. Självklart går det att grilla på en vanlig kolgrill men då det tar ganska lång tid och man måste grilla med indirekt värme har vi upplevt resultatet som betydligt mycket bättre på gasolgrill. Vi har en Weber ur Q-serien och trycker man upp burken ordentligt går det att stänga locket utan problem.

Hemma i Sverige brukar jag servera någon form av potatis till kycklingen. Oftast Smasched potato eller enkla potatisklyftor i ugn.

Är vi utomlands brukar jag strunta i potatis och vi äter lite mer kontinentalt med bröd, sallad och grillade grönsaker som tillbehör. Jag gör gärna lite Chevapchichi-liknande köttfärsrullar eller köper några intressanta korvar för att göra måltiden lite roligare. En vitlöksstinn Tzatziki passar mycket bra till måltiden.

Nu blev jag både hungrig och fick längtan till Italien.

Kommentera gärna, tack.

%d bloggare gillar detta: