Muurikka

Pytt i panna

Pytt bygger på matrester, men har man en Muurikka gör man även gärna pytt på ”färska” råvaror.

Man kan ha i nästan vad som helst i sin pytt men potatis är alltid basen i min. För att potatisen inte ska falla sönder (den gör gärna det när den inte är helt kall) brukar jag, om jag inte har rester, redan hemma eller på förmiddagen koka den. Då vi inte är så knussliga med skal i vår familj skrubbar jag bara potatisen väl, kokar i saltat vatten och skär sedan, då den är kall, upp den i rätt stora bitar. Sedan är det bara att plocka fram det man har i kylskåpet.

Jag gillar att steka någon form av kött. Nöt eller fläsk i kuber beroende på vad kylskåpet eller butiken har att erbjuda. Jag brukar även dela köttbullar i halvor och falukorv i fjärdedelar eller grillkorv/chorizo i slantar. För att piffa till pytten brukar vi även, oftast, grovhacka lök och svamp samt, när jag får välja, även steka på broccolibuketter. Pytt har inga begränsningar men jag gillar inte småtärnat utan vill ha lite större munsbitar. Självklart steker vi ägg till också. Vår Muurikka är stor nog att puffa upp den färdiga pytten på kanterna, för varmhållning, och steka ägg i mitten. Om man vill kan man koka in sjuka mängder grädde i pytten, men det gillar inte jag. Rödbetor serveras till.

En gång hade jag skurit till alla ingredienser och skulle bara starta Muurikkan då det blåste upp till halv storm. Turligt nog hade jag en wokpanna i skåpet. Det blev så klart inte lika gott men det funkade absolut. Har man bara en stekpanna får man steka i omgångar…om man lagar lika många portioner som vi.

Kommentera gärna, tack.

%d bloggare gillar detta: