Mat i ugn

Smashed Potatoes

Min man älskar kokt potatis, medan jag och barnen tycker det är rätt trist. Så när jag, på nåt kockprogram på tv, såg att de gjorde smashed potatoes var jag inte sen att testa. Det är verkligen supergott! Jag gissar att det går att använda kokta, kalla potatisar men jag brukar koka mina inför måltiden och sedan tippa över dem i en förberedd långpanna och skjutsa in dem i en het ugn direkt. För att få det där riktigt goda krispet får man inte ha alldeles för tätt med potatis, men när vi är fler som ska äta blir det ibland en rätt rågad långpanna. Då får man röra oftare och ha det inne längre tid. Och eftersom det redan från början tar betydligt längre tid i vagnens ugn än den hemma så gäller det att planera bra.

För en middag för fyra brukar jag använda ungefär 15 små potatisar. Jag kokar dem med skalet tills de är mjuka. Under tiden sätter jag på ugnen och förbereder en plåt med ett rejält lager smör & rapsolja (Arlas på flaska). I smöroljan klickar jag ungefär en tesked Sambal Oelek och en tesked flingsalt. När potatisarna är kokta och vattnet avhällt (passa dig för att slå ut kokhett vatten direkt i husvagnens avlopp, sätt i proppen och låt det svalna något innan det släpps ut) rullar jag potatisarna i smör-, salt-, sambalblandningen. Sedan använder jag antingen en potatisstöt eller en gaffel för att krossa potatisen. Var inte rädd, det ska krossas ordentligt. Inte till mos men alla potatisar ska spricka och dela sig. Rör sedan runt potatiskrosset i smöret igen. Ser det torrt ut så ringla ytterligare smör över innan plåten skjutsas in i ugnen.

Sedan beror det på ugnsvärmen hur fort det blir klart. Jag kör nästan allt i ugnen på högsta vredet eftersom jag tycker att gasolugnen inte har så mycket effekt som den hemma. Min ugn upplever jag kunna ge ungefär 225 graders ugnsvärme och en potatisplåt bli krispig på cirka 45 minuter. Potatisen behöver inte passas särskilt mycket. Jag rör ett par gånger beroende på hur mycket färg potatisen har fått men var inte rädd för att den får färg. Det ska vara krispigt. Den här potatisen passar till de allra flesta rätter och känns festligare än potatisklyftor.

Kommentera gärna, tack.

%d bloggare gillar detta: