Husbilssnack,  Södermanland,  Ställplats

Testresa

Innan vi hade bestämt oss för att köpa husbil lånade vi en Kabe Travelmaster 750GB -11. Planlösningen passade inte riktigt oss med långbäddar, liten soffgrupp och minimalt kök men vi hann inte åka långt innan vi förstod att husbil, det var det vi ville satsa på nu.

När vi åkte hemifrån knäppte Majk igång husbilens inbyggda GPS. Trots att vi visste precis hur man åker till Mariefred, som var vårt uttänkta mål, valde vi att åka en annan än vår vanliga väg. Efter en, i våra ögon, omväg var vi till slut ute på rätt väg. När skylten Mariefred efter nån halvtimme dök upp pekade GPS:en fortfarande oss vidare på motorvägen. Jaha, det finns kanske en avfart till, säger Majk till mig och fortsätter köra. Jag rynkar pannan men säger inget. Nån mer avfart mot Mariefred dyker inte upp, inte nån annan avfart heller för den delen. Vi fortsätter köra under tystnad. Efter ytterligare några kilometer tittar vi på varandra och brister ut i skratt. Majk stänger av GPS:en (eller han försökte i alla fall då det visade sig att den skulle fortsätta tjata tills vi nådde målet) och vi svänger av vid första möjlighet, Nykvarn.

När vi på småvägar har tagit oss tillbaks till Marifred och hittat ställplatsen i hamnen var de få platserna så klart upptagna. Vi tog oss upp till den stora parkeringen vid slottet men vi fick inte riktigt grepp om ifall man fick övernatta där eftersom det fanns både en skylt om campingförbud och en skylt om husbilsparkering – vi valde att åka vidare. Några mil senare åkte vi in på ställplatsen i Strängnäs hamn. Även där var alla platser upptagna men det fanns gott om vanliga p-platser och då vi kan få in alla fyra hjul i en p-ruta och det inte fanns några tilläggsskyltar till det stora P:et så valde vi att backa in precis intill den yttersta ställplatsrutan, skvallra lite med husbilsgrannarna, duka fram lite gott, promenera längst kajen och till slut krypa i säng och sova vår första natt i husbil.

Morgonen efter pratade Majk med personalen i hamnen. Vi behövde inte betala för vår natt eftersom vi inte hade nyttjat nån el och det var fritt fram att tömma och fylla tankarna (även om vi inte behövde det). Efter ett snabbt stopp på Jysk för inköp av handdukar, som jag hade glömt att packa in, åkte vi småvägar ner mot Oxelösund. Efter ett fikastopp längst vägen var vi strax efter lunch framme vid Femöre Marinas ställplats. Det fanns rätt många elstolpar men alla var upptagna, utom en. Vi behövde egentligen inte ha el men då platsen hade havsutsikt valde vi ändå en stolpplats. Vi swishar 180:-, ställer ut ett par stolar och korkar upp en flaska bubbel och skålar för vårt nyfunna intresse. Vi blir överbjudna till grannbilen och sitter och pratar med dem en stund innan vi går längst ut på bryggan och äter en sen lunch på hamnrestaurangen.

Efter ytterligare en natt i husbil kör vi på omvägar hemåt. Nej, vi kommer inte köpa en Travelmaster 750GB -11, men vi kommer garanterat byta bort vår älskade vagn till förmån för en ny hobby – vi vill bli husbilsägare.

5/8-7/8 2016

Kommentera gärna, tack!