Tillbaks till brottsplatsen.
Fricamping,  Södermanland,  Ställplats

Kärleksweekend

Ja, de flesta resor vi gör är med kärlek och på en helg, men just denna hade vi dedikerat till vårt 20-årsjubileum från då vi första gången träffades, på Engelen i Gamla Stan, Stockholm. Givetvis ville vi återvända för nostalgins skull. Och givetvis ville vi bo på Tantolunden som vi har uppskattat sedan första gången. Inte för sitt utseende , utan för sitt fantastiska läge på Ringvägen. 

Men, eftersom Tantolundens ställplats, för 320:-/dygn med el januari-april, måste förbokas och vi inte innan visste vilken tid vi kunde komma hemifrån valde vi att ta fredagsplatsen någonstans på vägen. Valet föll på Mariefred. Förra gången vi stod på ställplats i Mariefred låg den i hamnen mitt emot Gripsholms slott. Nu var den flyttad nån kilometer utanför stadskärnan och låg på en grusparkering, precis intill vägen, nedanför något som såg ut som ett äldreboende. Skittrist! Det här ödar vi inte pengar på resonerade vi och körde istället upp till golfbanans annonserade ställplats. Det var dock mörkt då vi snirklade oss upp dit och dessutom helt oskyltat. Istället för att riskera att köra fast på någons bakgård valde vi att parkera utanför den upplysta men vinterstängda  handelsträdgården. Där åt vi vår middag innan vi tog natt med förnimmelsen om Gripsholm i fonden och Kärnbo kyrkoruin precis intill oss. 

Morgonen efter åt vi vår frukost i lugn och ro innan vi körde vidare mot Stockholm. Trots att incheckning inte är tillåten förrän 12 rullade vi redan vid elva nedför kullen och nöp en av de få lediga platserna. Stolar snurrades, ljuslyktor plockades fram och när klockan hade passerat anständiga tolv sköt vi kork och skålade för oss. ❤️

Några timmar senare, när vi hade duschat och gjort oss i ordning promenerade vi ner till Slussen. Först tog vi en tur upp på Götgatsbacken för lite shopping och något gott att dricka på Beefeater Inn. När det gråkalla vädret kröp innanför våra jackor passerade vi Slussen, och miljardbygget som fortfarande pågår, ner till Gamla Stan. Nu var det dags för en ”Irish” på Engelen. Vi hängde i baren, som för 20 år sedan, lyssnade på ”jam” och pussades en hel del. När vi kände oss färdiga med Engelen gick vi Stora Nygatan ner till Stampen. Här jammades det också, men husbandet var lite roligare än på Engelen. För er som aldrig har varit på ett ”jam” är det i enkla ordalag att husbandet är ryggraden, sedan får musiker anmäla sitt intresse för att kliva upp på scenen med sitt instrument och spela, helt utan noter och playlist. Det betyder, som på Stampen denna kväll, att bland annat Andrea på trummor (kvinna 70-ish) ihop med Morris på bas (man 18-ish) , Huang på elgitarr och sång (man 50-ish) tillsammans med Jake på saxofon (man 30-ish) bildar ett band och spelar så taket lyfter. Så coolt! 

Vi hade bokat middagsbord på Texas Longhorn i Gamla Stan klockan 17:45 (därför missade vi Kleerup – tur eller otur?) alltså gick vi vidare bland gränderna i det Gamla Stan som är Sveriges största turistfälla men som vi båda älskar precis lika mycket som Venedig eller Rom. En härlig middag intogs innan vi, promenerandes genom Gamla Stan och Södermalm, återvände till husbilen i Tanto. 

Dagen efter mötte vi upp vår stockholmsson och sonhustru för en fika i husbilen ute vid mammas grav på Skogskyrkogården. Sedan svängde vi in vid Ikea i Kungens kurva där vi med kundvagnen fylld med bra-ha-saker plötsligt blev stående i kolmörker. Strömmen hade gått i hela området. 😱Med hjälp av spridda reservbelysningar och mobiltelefoners ficklampor hittade vi ner till kassorna. Tack och lov hade de reservström där. Vi betalade våra varor, stuvade in dem i husbilen och körde hemåt efter en härlig helg.  

Jag älskar dig, Raring…..i minst 20 år till. ❤️

24-26/1-20

4 kommentarer

 • catjos

  Bor själv i Mariefred och kan meddela att ställplatsen vid hamnen blev flyttad på grund av påtryckningar från boendes i staden. Svenska avundsjukan, om du frågar mig. Kan inte finnas någon annan anledning, då vi annars har gästande båtar som skymmer utsikten mot slottet. Och den nya platsen bakom vårdcentralen är fy och skam.
  Jag och min man tänker följa er och se om vi kan få tips på fricamping, framför allt, men också annat. Vi har haft husbil sedan 2015 och är nu inne på vår 3:e bil, som äntligen är rätt. En Dethleffs White Edition halvintegrerad.

  • Majk

   Ja verkligen trist att dom tog bort platserna vid hamnen. Låg väldigt fint där med utsikt över det vackra Gripsholms slott.
   Vad kul att ni kommer följa oss.

Kommentera gärna, tack!