Ställplatsen i Florens
Europa,  Italien,  Ställplats

En av världens intressantaste städer…

…och här sitter vi på en sunkig ställplats bara minuter bort. 

Vi ställde klockorna på ringning klockan 06:00 😱 för att klockan 08:00 hade vi bokat tid på en verkstad nere i Manerba del Garda. Några minuter efter åtta rullade vi in på verkstadens gård, pratade en blandning av dålig engelska och dålig italienska, lämnade över våra nycklar och tog sedan en promenad in till byns centrum för en espresso och en cornetto con cioccolato (chokladcroissant) till frukost. Nästan två timmar senare blev vi uppmanade att ”drive the car in high revs, drive the car hard” för de kunde inte hitta nåt fel. Så vi gav oss upp bland berg och motorvägar och körde bilen som om det vore min mormor som satt bakom ratten. En timme senare var vi tillbaks på verkstaden med en bil som visade sitt vackraste leende och spann som en katt. Inget fel gick att upptäcka. Allt såg ut som det ska. 

Jaja, vi gör väl som vi har tänkt och fortsätter vår resa söderut, resonerade vi. Bilen spelade väl oss bara ett spratt när den fick kämpa sig upp och ner genom Dolomiterna…? Genom Lombardiet gled vi fram, genom Reggio Emilia gled vi fram (och åt typ världens sämsta vägkrogsmat mellan matmeckorna Parma och Bologna), genom Toscana gled vi…nästan fram. Strax innan Florens plingade det till och den där röda j**la lampan lös upp igen. Snabbt stopp, svalna, fylla på kylarvätska och sedan iväg igen. Nu var det inte roligt längre. Varför varnar bilen när alla värden ser bra ut, varför sjunker kylarvätskemängden när inga spår av kylarvätska finns? Snabbt beslut tas att köra förbi ett Biltema och köpa kylarcement (vår fina Fredrikmekaniker hemma tipsade om det) då det kanske handlade om små, små, piccolissimo hål någonstans i systemet. Google fick jobba hårt och vi scannade flera olika bildelsfirmor i Florens utan att hitta vad vi sökte. När klockan hade passerat halv åtta insåg vi att vi inte skulle hitta Biltema denna kväll utan via en av Florens kullar och dess trånga gränder (tack GPS:en för dina fantastiska genvägar) letade vi oss fram till en ställplats, som vid ett florensbesök hade varit perfekt men nu mest var ett sorgligt alternativ för att invänta att Biltema skulle öppna en filial i Firenze. 

Det visade sig dock att denna sunkiga men billiga ställplats (20 euro) hade en jättetrevlig föreståndare som förutom ett väldigt glatt humör även kunde engelska så utmärkt att han googlade fram ett Biltema i miniatyr (mer typ som Autoexperten) bara minuter från vår övernattningsplats. Hur sunkigt det än var på ställplatsen njöt vi ändå av kvällen. Varmt, god mat, vin i glasen och en nakendusch mellan vanens bakdörrar (den vita valen träffade vi först dagen efter, även om min rumpa kan ha gett den uppenbarelsen). 

När vi gick och la oss, till ljudet av ambulanshelikoptern som landade och lyfte var det ändå med gott mod. Jösses, vi är i Florens, betydligt intressantare plats än Flen. 

22-23/6 2021

2 kommentarer

 • Margaretha Lillvik

  Vi har också haft röda varningstecken när vi kört i länder där dieseln har varit dålig. Köpte en flaska med något som skulle hällas i tanken. Gick lite si så där. Besökte verkstäder, men ingen kunde hitta något. Hoppas det löser sig. Vår koppling gick sönder när vi skulle upp i bergen på väg hem, fick proffsig hjälp på bensinmack/verkstad och hjälp med hotellrum samt en lånebil. Dessutom halva priset mot för hemma i Sverige.

  • Majk

   Ja det är motigt när man får problem med bilen utomlands, vi har tyvärr provat på detta tidigare också och det svåraste är ty göra sig förstådd.
   Tack för din kommentar.
   ///Majk

Kommentera gärna, tack!