Närke,  Östergötland,  Södermanland,  Ställplats

Ömsom vin, ömsom vatten…

…både bildligt och bokstavligen. 

Då både jag och Majk jobbade till 17 på onsdagen bestämde vi redan kvällen innan att vi bara skulle åka till Julita för vår första kväll denna långlediga kristihimmelfärdshelg. Väl på plats åt vi middag och njöt sedan av den fina kvällen innan vi tog natt i sällskap av två andra husbilar. 

Vi hade ingen plan alls för denna helg. Vi åker dit näsan pekar. Den pekade denna gång mot Tiveden där Närke möter Västergötland. Majk hade tittat ut en ställplats strax före naturreservatet, men på väg dit passerade vi skylten Fagertärn, området med sjön som är fylld av röda näckrosor. Där har jag varit som barn och nämnde bara som hastigast att där finns en stor parkering precis intill sjön. Vi körde de 7 kilometerna på grusväg för att kolla. Mycket riktigt, det fanns en stor yta vi kunde rangera på. Efter att ha snurrat stolarna och ställt fram ljuslyktor tog vi en promenad. Eller, jag tappade intresset efter fem minuter. Det var kallt och blåste snålt. Dessutom hängde det regn i luften. Tillbaks till husbilen fixade Majk i garaget medan jag kokade kaffe. Lite fika, lite ligga på rygg i sängen, lite spela ett spel på iPaden, lite glo på tappra människor som promenerade i regnet, lite…….nääääääää, jag vill inte vara här! Majk suckade men snurrade stolarna och vi körde tillbaks samma väg vi hade kommit två timmar tidigare. 

Efter en snabb titt på den först planerade ställplatsen, som visade sig vara den plats Gud glömde, återvände vi mot Askersund. 
– När vi ändå är här, ska vi kolla om det finns plats på ställplatsen i hamnen? 
Det fanns det inte men väl en hänvisning till extraplatsen bara några hundra meter längre bort. För 150 kronor fick vi stå på en grusplan med tillgång till vatten, sopor och torrdass. Inte vår bästa övernattning men i kvällens regn kvittade det var vi övernattade. Inne i husbilen är det mysigt överallt. 

På morgonen hade regnet dragit vidare. Så skulle vi också göra, men först skulle vi handla lite på Ica samt tömma och fylla våra tankar. Majk släppte av mig på torget och medan jag handlade något gott att grilla till kvällen körde han ner till ställplatsen i hamnen (vars service man fick nyttja om man bodde/hade bott på den andra ställplatsen) för att göra husbilen färdig för fortsatt resa. Innan jag ens var halvvägs in på Ica ringde Majk och sa att det fanns en ledig plats i hamnen, ska vi ta den? Klockan var bara 10 men solen strålade redan skönt. Jajamän, vi tar den så kan vi njuta av dagen ute istället för inne i bilen. Majk betalade de 250 kronorna och ställde fram våra sköna stolar medan jag gick från affären ner till hamnen. Förutom en promenad upp på torget, vilket inte gav oss något, satt vi sedan i solen och pratade med varandra och våra närmsta grannar. Lunch åt vi utanför husbilen men när det var dags för middag drog vi oss in igen. Dagen hade varit varm men den konstiga våren har gjort att kylan kommer krypande rätt snabbt efter 19. Vi avslutade vår kväll med ett seriemaraton på tv:n och drog för våra gardiner vid 23….ungefär samtidigt som ortens bilburna ”ungdom” startade upp sina musikanläggningar. Till en början var det flera olika sorters musik som kom rullande i höga vågor vart efter bilarna gled förbi utanför ställplatsen. Detta har vi varit med om förut, landsbygdsungdomar verkar inte ha mycket bättre för sig. Det är både tufft och långtråkigt att vara ung. Det vet vi som fembarnsföräldrar. Men, när klockan hade passerat både ett, två och tre och det fortfarande dunkade ut musik – nu från kajen mitt emot ställplatsen, då började jag känna att det inte bara handlade om uttråkade ungdomar. Det här var hjärntvätt. Dansband i 100 decibel. Va? 

Innan vi körde vidare morgonen efter påpekade jag för ställplatsvärden att vi hade blivit störda hela natten. Detta hade han aldrig varit med om. Antingen hade vi maximal otur denna natt eller så ljög han mig rätt upp i ansiktet. 😱 

Den här förmiddagen regnade det igen. Vart skulle vi åka? Det såg ut att kunna vara fint väder på östkusten, vi åker över till Sankt Anna och besöker min kusin! Inte ens halvvägs börjar vi köra längst Göta kanal…..men, är det inte här det finns en fin ställplats strax intill det där museumet i ladan? Mycket riktigt, precis intill Ljung sluss/bro fanns en enkel ställplats helt utan service men med möjlighet till att ha det främre hjulparet bara metern från kanalen. Nu hade det åter spruckit upp och den vackra miljön inbjöd mer än fortsatt körande. För 95 kronor fick vi sedan en mycket lugn eftermiddag, kväll och natt. Och natt blev det tidigt, vi hade en hel del sömn att ta igen. 

Alltså….vår helg bestod av ömsom vin, ömsom vatten. Bra platser, sämre platser. Fint väder, uselt väder. En del vin, en del vatten. Livet som husbilsägare och vi älskar det. 

29/5-2/6 2019

4 kommentarer

Kommentera gärna, tack!