Husbilssnack

Påsk hemma eller i husbilen?

Vi, likt många med oss, har verkligen längtat efter påskens långledighet. Tidigt i våras lades en plan om att besöka stenbrottet i Hällekis, påskmarknaden i Lidköping och Läcköslott med Spikens ställplats. 

När Corona började spridas i landet ändrade vi planen, för hur kul är det att åka till platser med ”publika evenemang” om publiken inte är välkommen? Istället för att vältra oss med andra planerade vi om till en helg i skogen vid en sjö. Nu utan våra vänner, bara jag och Majk, möjligen med andra fricampare på behörigt avstånd. 

Sedan bad våra myndigheter oss alla att inte genomföra onödiga resor överhuvudtaget. Även om en resa till skogen för oss är ett skönt brejk från vardagen måste det ändå ses som onödigt. Absolut inte livsviktigt i alla fall. Vi bestämde oss för att stanna hemma – resto a casa. Det kändes som både respektfullt och solidariskt. En uppoffring vi var villiga att göra. 

Men, nu börjar jag svajja. Det är alldeles för luddigt i Sverige. 50 personer får träffas på lokal, trängsel på bussen är tillåten och barn man tror hostar och snorar på grund av allergi får komma till förskolan och suga på leksakerna men jag och Majk låter bli att umgås med våra två bästa vänner. Träningsmatcher uppmuntras att genomföras även om de spelas många mil bort men jag och Majk vågar inte åka ifall vi skulle få magknip eller bryta ett ben i fel landsting och belasta ett en redan belastad sjukvård. Äldre människor letar kryphål till varför just de inte ska självisolera sig (det är ju såååå tråkigt att inte gå på Ica) medan vår sistaårsstudent inte kan genomföra sina slutprov då gymnasieskolorna håller stängt. Det är så många dubbla budskap att jag inte vet varken fram eller bak och det finns så otroligt många hemmaexperter att Folkhälsomyndigheten har sin återväxt säkrad i många år framöver. 

I detta nu har vi inte tagit ett bestämt beslut. Nya bud kommer dagligen och vi lever ännu på hoppet, och med husbil som semesterboende fungerar det att hålla dörren på glänt in i det sista. 

Så, resonerar vi fel? Hur resonerar Du?

11 kommentarer

 • Krister

  Vi har resonerat ungefär på samma sätt. Vi har inte tagit det slutgiltiga beslutet än även om det just nu lutar åt att vagnen blir kvar hemma. Jag Elin & Simon tog beslut om att åka ut i skogen en stund igår baserat på att vi ändå måste ut med hunden så då kan vi lika gärna göra det i skogen. Vi var hemma inom samma region så skulle vi trillat & behöva Ambulans så var det från samma station den skulle åkt.
  Jag vet inte hur försiktiga vi bör vara.

  • Eva

   Nej, som jag skrev får vi så olika budskap. Å ena sidan ”det är bara som en vanlig influensa” å andra ”halva världen agerar på ett sätt de inte gör vid vanlig influensa”.

   Ha en skön påsk! Vi får ses när allt har lugnat sig.

 • Husbil Kors och Tvärs

  Gå på din magkänsla. Säger den åk, gör det. Mår ni bra och inte är i riskgruppen kan ni sitta i skogen och andas och hämta energi. Ta långpromenader med kaffe i ryggsäcken. Lyssna på fåglarna. Vi här i Sverige får ju ta eget stort ansvar och då kan jag bara ta ansvar för mej själv. Inte för nån annan.
  Var rädda om er och ha en fin påsk

 • Per Thorin Godlund

  Vi har också tvekat i det längsta men nu tagit det slutgiltiga beslutet att låta husbilen stå hemma i påsk. Att besöka Skåne och möta våren där är annars lite av en påsktradition för oss men det som så mycket annat får bli ett annat år. Värre är Italien- och Frankrikesemestern som i år får bli en Sverige-d:o eller t o m i värsta fall en hemester…

  • Eva

   Ja, sommarsemestern blir mest troligt i Sverige. Inte fy skam men inte det vi hade i våra planer. Men, förhoppningsvis kan vi göra en resa redan i höst och sedan är det snart sommar igen. 😄

   Ha en skön påsk!

 • Stefan Öfverbeck

  Visst har det blivit konstigt. Att åka med kollektivtrafiken i Stocholm en timme för att ta sig till arbetet och en timme hem är ok. Att sitta i ett kontorslandskap 8 timmar är ok, det är det min arbetsgivare kräver av mig. Om jag vill åka ut med husbilen en helg för att fricampa så är det inte ok för det är en resa. Men min resa innefattar ingen annan än mig själv och min fru. Jag reser inte för att hälsa på släkt och vänner. Jag träffar heller inga andra resenärer. Kommer du dessutom från Stockholmstrakten har du redan från början en peststämpel oavsett hur frisk du är. Jag är trygg med hur jag reser och beter mig men grupptrycket har fått oss att ändra våra påskplaner från ett naturreservat i Örebrotrakten till en CC-camping i Stockholmstrakten. Vete f-n om det är något bättre men så fick det bli.

 • Deciree

  Hade vi haft husbilen hemmavid och inte hos Svea Husbilar som försöker sälja den just nu i Coronatider.!!…så hade vi nog åkt ut ensamma någonstans. Tror att husbilen är säkrast så länge ni är friska båda 2. Ta hand om er .

Kommentera gärna, tack!