Japp, det är jag som är kärleken ❤️❤️❤️
Ställplats,  Västerbotten

Ume-, Skellefte-, Pite- och Luleåååå

När vi lämnade Vilhelmina var vår plan att stanna i Umeå och göra stan. Stan var dock rätt ovälkomnande med både avsaknad av central ställplats och spöregn. Vi körde vidare norrut. 

I Skellefteå sken solen och vi hittade en okej övernattningsplats intill Nordanå kulturområde där vi för 20:- kunde övernatta centrumnära. En kort promenad så var vi inne i stadskärnan. Vi letade (och letar än) efter en 12-voltsdriven MrMoscito (myggjagare) och gick därför in och ut i en del butiker. När vi hade sett stan, vilket gick tämligen fort,  stegade vi bort till O’Learys för en tidig middag. Mätta och belåtna promenerade vi tillbaks till Nordanåområdet, som var jättemysigt men likt resten av staden helt stendött. Bortom Nordanå låg den gamla kyrkstaden, Bonnstan med sina 116 gamla kyrkstugor. I duggregn smög vi gata upp och gata ner som två vilsna cowboys innan vi återvände till husbilen och enades om att vi nog hade sett allt som fanns att se i Skellefteå. Ingen mer tid att öda här, bättre att söka ny sovplats. Ut på E4:an igen. 

Vid 18 drog vi i handbromsen på Jävre rastplats, precis intill Jävre ställplats. Ställplatsen låg fint, men det gjorde även rastplatsen och då vi varken behövde tömma eller fylla våra tankar la vi de tvåhundra ställplatskronorna på rökeriet intill istället. Trots närheten till E4:an blev natten lugn. Sist vi var här dämpade stora snövallar europavägens buller, nu hjälpte ett lätt regn på taket att stänga ljudet ute. Vi sov mörkt, svalt och helt myggfritt. 

På morgonen hade det slutat regna och solen bjöd på dryga 20 grader. Vi tog det lugnt på den fina rastplatsen innan vi körde den korta sträckan in till Piteå. Med hjälp av en p-skiva kunde vi parkera centralt och sedan ta en lång promenad i och omkring Piteå centrum. Vi hade förväntat oss en lika död håla som Skellefteå och blev därför glatt överraskade över vilken fin och livfull stadskärna Piteå bjöd på. Piteå dansar och ler även utan sin berömda stadsfestival, vilken givetvis är inställd i år. Vi spenderade flera timmar inne i Piteå och hade kunnat tänka oss att stanna om inte palttarmen hade börjat kurra. Så, efter en husbilstvätt i Öjebyn styrde vi in på Paltzerians parkering för en omgång paltkoma. 

Proppmätta lämnade vi Piteå och körde direkt till Luleå och ställplatsen i Södra hamn. För första gången denna semester möttes vi av en full plats. Bara att vända och kappköra med ett par andra husbilar till hamnparkeringen intill Luleälven. Även där var det fullt men medan de andra husbilarna surt vände om tog vi en närmare titt på skylten som angav hur man fick parkera. Och, med vår tolkning stod en bil på husbilsparkeringen samt att bilparkeringens övriga platser också var tillåtna för oss. Precis när vi tänkte parkera på en av de lite kortare platserna dök bilägaren upp (och insåg att det satt en p-bot på hans ruta eftersom han stod på en plats avsedd endast för husbilar). När han irriterat backade ut från parkeringen snabbade vi oss att nypa en av de öronmärkta, gratisplatserna. 👍🏻

Nu har vi varit nere på stan och kikat i butikerna och tagit en öl på en av restaurangerna längs kajen i norra hamn (trots Corona försöker vi hålla igång den svenska turistnäringen med de små medel vi kan). Kvällen avslutar vi inne i husbilen då kvällen har börjat kännas rå (men helt myggfri – Jippie!).

29-30/6 2020

5 kommentarer

 • Janérik

  Ställplats i Umeå finns vid Lundåkern en liten bit väster om centrum. Ligger fint vid en småbåtshamn men ingen service, kostar gratis. Numera är det lite mera spring (motionärer) förbi där då vår nyaste (gång och cykel) bro över älven finns där.

  • Eva

   Vi har lite olika appar vi kollar i och ingen av dem nämnde den plats Du berättar om. Synd! Vi får ge Umeå en ny chans vid tillfälle. 👍🏻

 • Dessan

  Kul att ni hittar hit till dom Nordligaste delarna 🙂 Vi har sönerna i Umeå o bor själva i Piteå. Nu står vi oftast hos ena sonen med husbilen men annars brukar vi stå vid Ica Maxi Strömpilen, det är precis vid vattnet och toan kan man låna inne på Ica Maxi…funkar kanon eftersom det är som du säger att Umeå inte gillar husbilar :-)) Roligt att ni gillade vår lilla Stad (Piteå) lite tråkigt dock att allt är inställt pga corona men det är fint här ändå. Ser att ni strosat o fotat samma saker som jag brukar fota…ormen i konstparken är min favorit. Det var bra att bilen där fick böter för att dom har pippi på att ställa sig med personbilar där husbilarna ska parkera. Kukkola är också jättefint …speciellt när vädret är bra. Ha en fin resa här uppe i norr . Kram

Kommentera gärna, tack!