Som sagt, höst är magiskt
Fricamping,  Södermanland

Aptitrundan

”För elfte året arrangerar Sörmlands Matkluster Aptitrunda runt om i Sörmland.

Ett 60-tal lokala matföretag från Sörmlands Matkluster kommer att ha öppet helgen 11-12 september för att bjuda på aptitbitar, visa upp sin verksamhet, erbjuda produkter och måltider till försäljning och anordna aktiviteter. Flera företagare har verksamhet både utomhus och inomhus och en del har gästande producenter på sina gårdar. Som besökare utformar du själv din runda utifrån dina egna smaklökar och intressen. För den matintresserade finns det mängder med gårdsbutiker och producenter att upptäcka.”

https://matkluster.se/matfester/aptitrundan/

Vi har pratat om att besöka Aptitrundan i flera år, men av någon anledning har det aldrig passat. Vi har även pratat om att köpa en vettig eldkorg och ett mackjärn, men inte hittat något som har fyllt hela vårt behov. Den här helgen föll alla tre bitar på plats, ja till och med fyra då vi även testade vår nyinköpta gjutjärnsgryta. En mathelg stod för dörren – en riktig aptitrunda.

Alla som har lagat mat över öppen eld vet att det tar sin lilla tid. Först ska eldplats hittas, sedan ska ved samlas, eld tändas, det måste bli en stor hög med het glöd innan man kan påbörja och framförallt ska maten vara klar innan man har ”dött av hunger”. Med vår praktiska, nya eldkorg hade vi en portabel eldplats och ved plockade vi med oss hemifrån. Två av utmaningarna i hamn innan vi ens åkte hemifrån. 👍🏻 För att få mat i magen före midnatt valde vi dessutom att övernatta på en badplats bara kilometer hemifrån. När bilen väl var parkerade i våg var det bara att snabbt fixa en brasa och sedan invänta glöd. 

Inte alla gör det men jag älskar hösten. Klara dagar, vackra färger, hög luft, ett lugn som smyger sig på och kolsvarta nätter. Innan vi hade vettig glöd hade den mysiga solnedgången vid strandkanten bytts ut mot nästan bäcksvart matlagning. Vilken tur då att jag bara skulle slänga ihop en kebabgryta på färdiga produkter. När glöden väl var så där härligt röd gick det på ett tjillevipp att koka ihop ingredienserna och tillsammans med ett hembakad, rumänskt bondbröd (tack Ibi) åt vi vår sena middag sittande runt en omstartad brasa med endast fiskplask och fladdermusfladder som sällskap. Supermysigt! 

På lördagsmorgonen vaknade vi i tät dimma. Det varma sjövattnet mötte den kalla nattluften och omgivningen badade i mjölk. Efter en lång frukost körde vi vidare. Vi hade markerat några platser mellan Flen och Nyköping. Vid första stoppet (27) kände vi igen oss. Här hade vi fikat vid ett tidigare tillfälle, det gjorde vi även denna gång. Vid andra stoppet (40, 41, 42) spanade vi in både viltshoppen, växthuset och den lilla boutiquen. Vi gjorde inga storslagna inköp då det var trångt med besökare och långa köer, men en härlig basilika var i alla fall värd att köa för (folk var otroligt dåliga på att hålla avstånd – hur svårt ska det vara?). På tredje stoppet (37) hittade vi många roliga grejer. Känslan av skördefest kändes inspirerande så här bara veckorna före vårt ölandsbesök. När vi var nöjda med köandet och alla människor sökte vi oss ut på Åkerö där vi vid en vägs ände hittade en fin nattplats med sjöutsikt, nyfikna kor och utedass (i kohagen!!!). 

Nu var det dags att starta en brasa igen. Vi ville testa vårt nya mackjärn. Medan Majk fixade eld bredde jag mackor. Givetvis med både ost, skinka och svampstuvning. 😋 Mackorna blev supergoda. Järnet höll värmen så bra att vi bara behövde vända det över elden några gånger innan det vita brödet hade fått färg, mackorna fick sedan ligga i järnet någon minut så att värmespridningen fick osten att smälta och stuvningen att rinna. 

När brasan hade brunnit ut tog vi en lång skogspromenad med ögonen riktade ner i mossan. Svamp ville vi hitta…och det gjorde vi, hela fem stycken kantareller. 🤪

Eftermiddagen var fin. Vi satt ute och pratade, eldade och njöt av lugnet (mellan kossornas avlägsna råmande). I kylskåpet låg grytbitar och olika grönsaker och väntade på att bli vår middag. Eftersom gryta tar minst ett par timmar att bli så där smaskig drog vi igång den redan vid fyra. Det var lite trixande med påfyllning av ved och att hålla en jämn temperatur, men slutresultatet blev jättebra. Det här lär vi göra ofta, framförallt den mörka delen av året. 

Vi hade tänkt testa en femte (ny) grej, men efter middagen började jag känna mig hängig. Medan Majk plockade ihop vårt ”läger” kröp jag upp i sängen och när han kom in i bilen sov jag som ett barn…19:30. 😱

10-12/9 2021

Kommentera gärna, tack!