Wadköping
Fricamping,  Närke

Nu är det jul igen

Sedan några år har vi en tradition tillsammans med Pia och Stefan – julbord med knorr. Det här året gick resan till Frimis i Örebro. 

Redan på fredag kväll skulle vi möta upp dem på Skyttegatan. Den gatan står vi på, så gott som alltid, då vi besöker Örebro. Lugnt, lummigt, intill Wadköping och med bara 10 minuters promenad till centrum. 
När vi kom fram hade Pia och Stefan precis anlänt. Efter lite fix med snurr av stolar och piffning sågs vi inne i deras husbil. Ost, kex, goda drycker och gapskratt gjorde att natten blev betydligt längre än vad som var tänkt. Så härligt att umgås med vänner som får en att glömma tiden. 

Pia bullar upp med kvällssnacks
Pia bullar upp med kvällssnacks

Örebro är Sveriges sjunde största stad, ändå kunde vi sova ostört till långt in på förmiddagen. Ja, Örebro ska kanske inte ha alla creds för vår sovmorgon. Bubbelflaskor och ett och annat glas whiskey gjorde att våra huvuden föredrog att ligga avstängda på en sval och fluffig kudde framför att jogga i minusgrader eller hysterishoppa julklappar. När vi hade samlat tillräckligt med ork tog jag och Majk en köldnupen promenad  genom stadsparken. I restaurang Stadsträdgården smaskade vi i oss varsin saffranssemla (de serverar för övrigt supergoda pizzor) innan vi promenerade tillbaks till bilarna. 

När vi åter igen var varma i kroppen kom Pia och Stefan in till oss. Även denna helg gjorde vi en julölprovning. Vi hittade ett par spännande öl som var roligare än direkt goda, men vi har i alla fall insett att all julöl inte bara är mörk och besk utan kan fungera som en kul grej att samlas kring. Eftermiddagen rullade på med många skratt och plötsligt blev det bråttom. Det var dags att fixa till sig för kvällens begivenhet – julshow med middag på Frimurarholmen mitt i centrala Örebro. 

Ännu en frisk promenad genom stadsparken, men nu upplyst av tusentals ljuskällor. Det var dock bara få lampor som lös eftersom helgen efter var startskotten för Örebro vinterfestival och The Magic Forest, den ljusfestival vi nu fick en försmak av. Då tempot hade sänkts i stadsparken fick vi öka den den sista kilometern. Framme på Frimis var vi både andfådda och rödkindade. 

Det var tur att vi hade pratat mycket både natten innan och på eftermiddagen. För inne vid själva julbordet hörde vi knappt varandra. Sorlet från alla bord omkring oss studsade mot trätaket. Vi fick helt enkelt låta maten tysta mun, och det gick också finfint för maten var god och, som vanligt vid julbord, i stora mängder. När vi precis hade satt oss ner med kaffe och efterrätt brakade showen lös. Sedan hoppade och studsade det uppe på scenen till gamla ”dängor” under dryga timmen. Bitvis lyfte taket och konsertkänsla infann sig. När showen var över och sorlet åter upptog rummet smet vi ut till garderoben och gjorde en snabb sorti. Kvällen avslutade vi inne hos Pia och Stefan. Äntligen kunde vi höra våra egna röster igen. Härligt! 😉

På söndagen avslutade vi vår örebrohelg med julmarknad inne i Wadköping. Området är rätt stort och det fanns mängder av stånd. Eftersom vi stod parkerade precis intill var vi bland de första besökarna, och skönt var det. När vi kände oss klara hade gränderna fyllts med toppluvor, barnvagnar och hundar i koppel. Perfekt att då få sätta sig i en varm bil och köra hemåt. 

Tack för ännu en härlig helg, Pia och Stefan. Den här traditionen är verkligen perfekt för att komma i julstämning. Bra tänkt av oss! 👍🏻

Majk har gjort en film från besöket i Örebro. Klicka på bilden nedan.

26-28/11 2021

Kommentera gärna, tack!