Genom fönstret såg man den varma julidagen.
Fricamping,  Lappland

Torneträsk till Jokkmokk

Ytterligare en natt utan mörker men i total tystnad. Efter en lång frukost lämnade vi torneträskområdet och dess många, välutrustade rastplatser och körde mot Kiruna. På flera mils avstånd såg vi kirunagruvans svarta monster och dess karakteristiska torn. Men nu passerade vi bara, för vårt mål denna dag var Jukkasjärvi.   

Först körde vi de dryga två milen ut till Esrange Space Center. Vägen kantades av varningsskyltar att obehöriga inte fick tillträde men vi visste att det skulle finnas ett ”visitor center” utanför grindarna så vi fortsatte till vägen tog stopp. Det lilla muséet hade mycket spännande att berätta och på vägen tillbaks såg vi även en enorm satellitantenn (som gissningsvis strålade upp och ner utomjordingar). 

Tillbaks i Jukkasjärvi parkerade vi utanför ishotellet. Vi var där i februari 2018, vilket var en häftig upplevelse, men ville passa på igen nu när vi ändå passerade. För femhundrakronor fick vi låna varsin fodrad cape och hade sedan tillträde till Icehotel 365, dess olika rum med isskulpturer samt isbaren till 17. Innan vi gick in sa jag till Majk ”den här gången ska jag köpa ett isglas med bubbel, Du får fota mig”. När vi gick ut sa jag ”jag vill inte hålla i ett iskallt glas, jag fryyyyyyser”. 

Isrummen var fantastiska även denna gång men vi spenderade max en halvtimme inne i det -5-gradiga hotellet innan vi längtade ut i solen igen. Efter ett besök i shoppen, där Majk köpte sig en redig flanellskjorta och jag ett par fina glas, lämnade vi Jukkasjärvi och styrde söderut. 

När vi lämnade Jukkasjärvi hade det börjat mulna på och i Gällivare kom regnet. Vi hade haft två planer för natten. Campingen i Jokkmokk för att duscha och tvätta eller uppe i skogen vid Storforsen för att det är en så mysig plats. Inget av det lockade i spöregn. Istället valde vi ytterligare en rastplats för natten. Rastplatsen Laponia med sitt fantastiska läge vid sjön Vajkijaur strax innan Jokkmokk var redan välfylld av andra ekipage men vi fick ledig rum. Perfekt!

2-3/7 2020

Kommentera gärna, tack!