Ångermanland,  Fricamping

Höga Kusten

Höga Kusten-bron utanför Härnösand är ett lika klassiskt övernattningsställe som Allianz Arena i München. Det sistnämnda har vi fått välja bort i år. Givetvis stod då det förstnämnda som en punkt på reselistan. 

Innan vi lämnade Örnsköldsvik tömde och fyllde vi våra tankar på ställplatsen i hamnen då siktet var inställt på fricamping…på ett eller annat ställe, men först skulle vi spana in Nordingrå längs Höga kusten. Första anhalt blev Mannaminne. Jag hade hört talas om stället som någon form av prylmuseum. Prylmuseum är en underdrift. Det var en ”horder” av stora mått som hade proppat lada efter lada full med grejer utan någon som helst koppling till varandra. Inte riktigt ”my cup of tea” men vi strosade runt där nån timme innan jag till slut sa att nu har jag sett nog av tunnelbanevagnar, höräfsor och ungerska bondgårdar. 

Istället körde vi ut till Bönhamn. Ett gammalt fiskeläge som nu mer är ett sommarstugeområde med fantastiska vyer och en liten restaurang. Där åt vi en räkmacka på bryggan innan vi körde mot vårt nästa stopp bara halvtimmen bort – Rotsidan. Efter en smal och kringelkrokig väg kom vi till vägs ände. En stor parkering i naturreservatet och sedan en fin promenadväg ner till hällarna vid havet. Likt i Bjuröklubb var det flata hällar, perfekta för solbad. Då det var en strålande dag var dessa hällar dessutom dränkta i soldyrkare (och ett och annat tappert barn som badade). Vi tog en lång promenad längs havet och vilade sedan på de solvarma klipporna innan vi började prata om att dra vidare (återbesöker vi denna plats kommer det vara med en gedigen picknick-korg). 

Nu började vi prata om att söka oss en nattplats. Klockan var iofs inte mer än 15 men vi har noterat att antalet husbilar och husvagnar har ökat ju längre in i juli vi kommer och ju längre ner i landet vi kör. Lika bra att vara på den säkra sidan då vi ville stanna i området. Och, då jag redan på morgonen hade pratat om att Höga Kusten-bron gjorde vi ett försök.

Summa summarum – vi nöp den näst sista p-platsen för husvagnar (japp, det står bara husbilar här men till vårt försvar stod det bara bilar på husbilarnas plats när vi kom). Strax efter kom Linda och Pär och tog den sista platsen (ja, nu skrattar vi gott när vi stöter ihop) och alldeles nyss rullade Micke och Patric in (de var också i krokarna). Var de står har jag ingen aning om men Majk är och hjälper dem hitta en plats att knö in sig på med deras lilla resevagn (dessa husvagnsplatser lär ändå vara för korta för dem).  

PS: Jag kan berätta att det rullar in ekipage av alla de slag här just nu (strax före 20:00). En otroligt populär plats alltså. Var ute i god tid om ni vill övernatta här.

8/7 2020

2 kommentarer

 • Maria

  Hej
  Vi är också ute och kör husbil.
  Vi har kört Vildmarksvägen och idag kör vi till Umeå, efter det blir det Höga Kusten. Och min fråga är då…vad heter eller var ligger den parkeringen ni stod på som blev full tidigt.
  Ha en fortsatt fin resa.

  Kram Maria

  • Eva

   Det är parkeringen ovanför Höga Kusten-bron. Bara en parkering men med en häftig utsikt. Översta bilden är fotad på platsen.

Kommentera gärna, tack!