...storsjöodjur i sikte.
Fricamping,  Jämtland

Östersund

På morgonen pratade vi om att stanna kvar intill Indalsälven. Platsen var verkligen fantastisk och när djävulsmyggen tog en paus då solen började gassa igen var det superskönt att sitta intill vattnet och bara glo på virvlarna (och Majk som tog ett iskallt morgondopp)….men, bara sekunder efter att vi sa att vi stannar en natt till ångrade jag mig. ”Neeeee, vi blir ju såååå rastlösa dag två. Vi åker vidare (och jag kommer inte överleva en myggnatt till)”, övertygade jag Majk. Han var inte sen att haka på nya äventyr. 

Vår övernattningsplats låg bara ett stenkast från Hammarstrand visade det sig. En inre barometer sa mig att om Du kliver ur husbilen här då kommer Du bli kvar i denna håla. Alltså fick Majk stega in på Bolist i Hammarstrand på egen hand. Efter en stund återvände han armerad med myggmedel. Inte en terrornatt till! 

Vid Håsjö by svängde vi vänster. Här finns typ världens minsta kyrka (med en kopia på Jamtli i Östersund) och en vacker klockstapel (med en replika på Skansen i Stockholm). På denna förtrollande plats intill Singsjön ligger min far begraven sedan snart 50 år. 💕

Vi svängde självklart av för ett besök vid Håsjö gamla kyrka. Jag har ingen kontakt med mina släktingar i Jämtland men förstod rätt snart, på den ogräsfyllda gravrabatten och den omkullvälta gravstenen att min far och mina farföräldrar sällan får besök. Det får jag kolla upp när vi kommer hem.

Efter Håsjö satte vi kurs mot Östersund. Enligt alla appar skulle det inte finnas någon ställplats i centrala Östersund men en p-plats intill Storsjön hade bilder på uppställda husbilar. Den knappade vi in i GPS:en. När vi rullade in i Östersund såg vi hänvisningar mot Jamtli och dess olika spännande utställningar, men när vi väl hade parkerat utanför det historiska museumet visade det sig att det givetvis var coronastängt. Vi tog ändå en promenad på det öppna friluftsmuseet, men då det var rätt dött och vi var trötta efter nattens sömnbrist och den höga tempen blev det bara ett snabbesök bland de gamla gårdarna. 

Den där parkeringen vi hade sett i ett par appar lös helt med sin frånvaro då vi kom ner på det vi trodde var Storsjöstråket, men precis intill Storsjön mitt emot Frösön  fanns en stor gräsbeväxt yta. Några husbilar och en och annan solbadare fanns redan på plats så trots skylten om campingförbud 😱 parkerade vi intill strandkanten (nu är vi ett 10-tal husbilar som PARKERAR över natten). 

Både jag och Majk har under eftermiddagen slocknat i varsin solstol, vi har grillat vår middag (med risotto), pratat med husbilsgrannar och ska strax packa in våra grejer i husbilen för att ta natt (här blåser en frisk bris = myggfritt). Imorgon ska vi ta en titt på Östersund innan vi kör vidare. Vart får morgondagen avgöra. 

23-24/6 2020

4 kommentarer

  • Eva

   Ja, lite sorgligt var det men jag tror att den har vält på grund av ”vanskötsel” (jag har varit där då jag var i nedre tonåren samt 2012 så jag tar inte på mig nån skuld över bristen av skötsel). Jag hittade ett nummer att ringa. Förhoppningsvis kan jag betala någon att resa den igen då jag inte vågade på egen hand. 👍🏻
   Spännande vore att forska i varför de vilar på just den kyrkogården. Kanske en vintersyssla?
   // Eva

 • mattee73

  Snart har ni ett sånt där klistermärke med texten ”jag campar inte, jag har parkerat” 😂😂🙌.
  Härligt att följa er. Många fina bilder vilka jag uppskattar att se. Ni är väl hemma igen innan vi kommer efter 👀

  • Eva

   Ni rullar väl snart? Vi har inte ens klivit på Vildmarksvägen ännu. Vi skyndar otroligt långsamt. ❤️

Kommentera gärna, tack!