Husbilssnack,  Övrigt,  Teknik

Truma iNet ❤️ iPhone 11ProMax

Tidigare i veckan kom det efterlängtade beskedet, från min kollega / vän Nils på Truma Sverige, att Truma efter nästan ett halvårs trassel med senaste iPhonen och Truma iNet nu hade löst problemet.
Enligt Nils skulle det äntligen vara löst, att iNet återigen vill vara kompis med senaste iPhonen och senaste iOS.

För att summera problemet började det när Apple släppte iOS13. iOS13 var en omfattande uppdatering och framförallt låg användarsäkerheten i fokus vilket vi alla som har Apple gillade skarpt och som vanligt hängde undertecknad på låset när uppdateringen släpptes. Men helt plötsligt ville iPhone 7Plus, vilken jag hade vid tillfället, inte längre prata med vår Truma iNet. Jag slet mitt hår i alla försök att lyckas få ordning på min iNet men utan resultat. Efter konsultation med Truma Sverige påvisades detta problem och det lyftes självklart snabbt av tillverkaren i Tyskland.

Månader gick och problemet kvarstod. Jag gick dessutom och köpte en ny iPhone, 11ProMax, vilket i detta sammanhang inte hjälpte alls. Några veckor efter mitt inköp av ny telefon kom återigen ett besked från Truma. Nu hade det kommit en uppdatering till iNet och nu skulle det fungera. Glad i hågen hoppade jag jämfota ut till husbilen för att kontrollera denna version, tog bort iNet från bluetoothkopplingen, nollställde min iNet och provade återigen att koppla ihop dessa två enheter. Efter detta parades enheterna ihop som sig bör. Nöjd över detta dök ljuset i tunneln återigen upp. Jag uppdaterade självklart min iNet och det gick bra tills den startade om. Då uppstod samma problem igen, min iPhone ville inte prata med iNet.
Efter ytterligare ett samtal med Truma Sverige framkom det att denna uppdatering inte gällde iPhone X och nyare … men va XXX?!

Veckor gick utan något från Truma, innan det äntligen dök upp en ny uppdatering. Uppdateringen gjordes men utan resultat.
Denna uppdatering visade sig bara ha lyckats få till att iNet vill prata med alla iPhones utom 11-serien. Apple har sedan iOS13 dessutom tagit det ett steg till och bytt ut bluetooth chippet till ett nytt som är väldigt säkert, dessutom uppdagades nu att vår batteriövervakning från CTEK inte heller fungerar längre.

Efter att ha träffat Truma Sverige på en utbildning dryftades detta självklart. Jag och andra med mig började bli frustrerade och Truma hade ingen lösning, bortsett från att byta telefonen till en Android eller alternativt nedgradera till en tidigare modell.
Inget av dessa alternativ lockade, jag fick helt enkelt finna mig i bekymret för att Apple skulle släppa på sin säkerhet kring bluetooth är knappast troligt, vilket i alla fall undertecknad misstänker är enda lösningen kring problemet men som sagt, inte troligt.

Men så kom ett meddelande från Nils på Truma Sverige. Truma har löst problemet med iPhone 11-serien … ÄNTLIGEN!

Jag har nu uppdaterat firmwaren i min iNet till den senaste versionen, och det fungerar återigen … GUD HÖR BÖN! Min iNet vill återigen umgås med min iPhone 11ProMax. Provar självklart alla funktioner, LevelControllerna, styra värmen etc. Allt fungerar klockrent och jag kommer här berätta hur jag gjorde för att få det att fungera.

Jag började med att ta bort iNet i mina bluetoothinställningar, avinstallerade appen i telefonen, installerade om appen och gjorde en fabriksåterställning på iNet-enheten. Därefter provade jag att koppla ihop min telefon med iNet och det fungerar. Hummm, så långt har det gått bra. Provar då att uppdatera iNet i appen och även detta fungerar klockrent. Truma har nog mot alla odds lyckats med denna version. Provar då att koppla ihop mina LevelControls med iNet men problem uppstår då den ena inte vill visa några värden. Två gånger provar jag att ta bort den igen men samma resultat. Varför? Jag vet att Truma hade samma bekymmer i början av iNets historia, att den inte gillade fler LevelControls, men inte kan Truma ha gått på samma nit igen? Jag provar en sista gång och när jag tar bort LevelControlen från gasolflaskan tycker jag att flaskan känns lätt? Ah…den är tom! Jag testar på den fulla flaskan och den fungerar klockrent. Aja, detta kan knappast Truma eller Apple lastas för va?

Jag använder en Apple iPhone 11ProMax med iOS13.6.
Hur ni som har Apple iPhone11 och senaste iOS ska göra hittar ni under Nyheter i Truma appen eller på länken nedan.
https://serviceblog.truma.com/en/2019/12/20/ios13-connection-problems/#more-2171

2 kommentarer

 • Uffe

  Har uppdaterat till senaste IOS och igår kväll körde jag in uppdateringen från Truma. Inga bekymmer uppstod men så har jag en gammal iPhone 8.
  Däremot så har tomtarna på Truma ännu inte fått till menyn. Vid någon av de tidiga uppdateringarna försvann möjligheten att styra ACC via SMS-länken. Numer funkar det endast via BT vilket suger när man vill kunna kontrollera hela klimatet med hundar i bilen

  • Majk

   iPhone8 har fungerat ett bra tag med iNet i och med att dom har ett äldre bluetooth chip än 11-serien.
   Vi har inte AC i vår husbil eftersom vi främst vill vara oberoende av 230V därför installerade vi en takfläkt som vi har igång när vår hund är kvar i husbilen dessutom har jag temperaturlarm som skickar SMS om tempen överskrids. Skulle nog inte våga lita på att 230V finns och inte försvinner.
   Skicka ditt önskemål till Truma.
   ///Majk

Kommentera gärna, tack!