Italien

Assisi

Autostrada! Reser ni till och i Italien, kör autostradan. Ja, den kostar pengar men det är väl värt för komforten och framkomligheten. Till Assisi, förbi Ravenna, finns inte den möjligheten. Först var det rätt många mil på en tresiffrig SS-väg (ju högre nummer desto mindre väg) men sedan tog italiensk betalfri motorväg!!! vid, SS 3. Vi tog oss på en väg tjänlig för traktor eller häst och vagn upp i bergen till hjärtat av Umbrien. Campingen vi checkade in på, Green Village Assisi, låg precis vid foten av berget som staden Assisi klättrar på. Med ACSI betalade vi bara 28,50 € men det fanns varken ring eller papper på toaletten och poolen, i storlek av en vanlig svensk trädgårdspool, kostade 3 € extra…..och hade badmössetvång. Med fritt wifi gjorde det dock inte Neo nåt och jag och Majk tillbringade lite tid på campingen.

Istället valde vi att efter en lätt lunch cykla upp mot Assisi. Vid repan fanns det en skylt om att det tog ungefär 5 minuter med bil, 40 minuter att gå och 15 minuter med cykel. Vi cyklade och släääääpade cykel i närmare en timme. Uppför…..i kraftig motvind. När vi till slut nådde stadsporten och låste fast cyklarna vid en stolpe var både jag och Majk högröda och flåsiga…….då var det bara att fortsätta uppför.

Assisi visade sig vara en himla mysig liten stad, i kraftig lutning, med otalig butiker som sålde miniatyrer av olika kristna symboler. Träkors, tempelriddare i metall, munkar i plast, påven i lera och sitt alldeles egna jättevackra, smycke Humilis. Vi strävade upp så långt vi kunde, till Rocca Maggiore. Majk klättrade så klart upp i tornet medan jag stod nedanför och svajjade. Vi gick även in i duomen San Rufino och smög omkring i dess krypta och lyssnade sedan på en kör i den övre delen av basilikan San Francesco. Vi smög ner för en trappa och in i den nedre delen av samma kyrka och möttes av kvällsbön. Munkar och nunnor strömmade till och sjöng med i psalmerna med hög stämma (inget ”trygga räkan-mummel”). Både jag och Majk blev tagna av stunden och stämningen och blev stående stilla längre än vi brukar vid kyrkobesök. När vi kom ut igen hade det blivit kyligare och det började droppa lite från himlen. Vi skyndade oss ner till stadsporten, låste upp cyklarna och var på en kvart nere på campingen igen (det var väl så de räknade cykelsträckan).

Efter en middag, med usel service, på campingrestaurangen spelade vi lite tärning innan vi tog natt.

25-26/6 2018

Kommentera gärna, tack!