Kroatien

Camping Resort Lanterna – Istrien

2013 campade vi i Kroatien. Då var vi fyra ekipage som reste tillsammans. Ett gott gäng. Jag hade superfina dagar, och nätter. Kroatien var en bra plats att semestra i med barn och vänner. Sol, bad, restaurangbesök, sol, bad, restaurangbesök, sol, bad, restaurangbesök. Kroatien var lätt att leva i som svensk….och billigt. Ändå var jag inte helt nöjd. Servicen var medioker, maten, om än billig och i jätteportioner, rätt lam och hela samhället kändes omodernt. Efter två veckor åkte vi över till Italien och jag kände mig direkt som hemma.

Nu, fem år senare, ville vi ge Kroatien en ny chans. Det vi tyckte de missade för oss turister borde ha utvecklats fem år senare. Man får ju inte glömma att Kroatien rätt nyligen har haft krig och därför borde ha en del att ta igen mot det turistland som borde vara största konkurrenten, Italien.

Eftersom vi reser med barn (tonåring) valde vi den camping som ska vara en av Kroatiens finaste anläggningar, Lanterna Resort. 
Vid första anblick, då vi parkerade för att checka in, möttes vi av en nybyggd reception. Fyra receptionister, 20 familjer i kö. Det tog närmare en timme att checka in. När vi väl hade fått vår tomt, och hittat den bland kringelkrokiga gator, var vi redan irriterade. Det blev inte precis bättre av att det stod fyra träd på tomten. Jaja, vi vill ha skugga, det var bara att backa, vrida, vända, trixa….och trycka upp cykelstället i ett av träden så det knakade.

Jag vet, jag låter jäääävligt negativ nu……och jag kommer fortsätta. Campingen är enorm, verkligen enorm. Jag har hört ryktas om närmare 8000 platser. I år har de skjutit in 160 miljoner kronor i ett nytt centrum och en ny poolanläggning. Centrumet är superfint, men när Mattias inte är med är olivshoppen ointressant, ostdisken vansinnigt dyr och souvenirbutikens avsaknad av pin, det enda vi köper, tråkig. Nya poolområdet är också fint…..om man reser med en treåring. Vi som föredrar en pool som är djupare än 30 centimeter får gå till det gamla området….och bada i en saltvattenpool (nåt som också måste vara typiskt kroatiskt).

Det är så klart inte Kroatiens fel att man måste hämta varmvatten i en speciell kran då man diskar, det är inte heller Kroatiens fel att duscharna har trasiga kakelplattor och att tomma schampooflaskor ligger på hög. Det är inte heller Kroatiens fel att det enda som finns att köpa i den nybyggda butiken är dyr mat och sprit och inte ett enda campingtillbehör (vi behövde längre avloppsslang), det är knappast heller Kroatiens fel att vägarna inne på campingen används som autobahn eller att en kula glass verkligen är en kula glass varken mer eller mindre, eller att stranden är precis proppfull av sjögräs och gamla plåster. Möjligen är det Kroatiens fel att det tar 20 minuter att beställa en öl i baren då det bara finns en person som tar emot beställning och pengar medan tre står bakom och tittar på. Det måste ju ligga i hur man tänker service…..? För att vara en resort med så många pluspoäng är jag väldigt besviken på standarden. Jag har inte tagit reda på priset för våra nätter här, men jag har laddat för en dyr upplevelse.

Men……vi har ändå haft bra dagar. Vi har slappat, badat, solat och umgåtts. Vädret har varit fantastiskt. Det är en fin anläggning. Möjligen har anläggningen vuxit för snabbt, vuxit för mycket. Är man ute efter sol och bad är Kroatien säkert fantastiskt, maten är dock inte så billig längre. Jag har insett att det är jag som är snobbig när jag känner mig likt en svensk i Norge, ja det är bra, men långt ifrån bäst. Kroatien har säkert massor att ge, turisttillströmningen tyder ju på det, men jag är, blodsärvt gissar jag, en italienälskare av stora mått. Imorgon återvänder vi till Italien. Stackars, stackars Majk kör dit jag pekar. Jag älskar honom för det!

3/7 -7/7 2017

Kommentera gärna, tack!