Praktiska tips,  Rom

Praktiska tips i Rom

Vi har campat i Rom vid ett par tillfällen men har nu (maj 2019) bokat en hotellvecka i den “eviga staden”. Då vi kommer bo centralt hoppas vi kunna uppleva mycket av det Rom vi inte har hunnit med vid tidigare besök.

Dessa tips är ännu oprövade och kan innehålla faktafel. Tipsen är skrivna för oss men jag har lagt ner en del tid på research för att hålla en god kvalité. Söker man info om de stora turistmagneterna får man leta på annat håll. Förhoppningsvis kan jag recensera några av tipsen efter vår resa – för alla hinner vi inte med, denna gång.

Kollektivtrafik

De gånger vi har varit i Rom har vi, utan problem, nyttjat de lokala bussarna och tunnelbanesystemet. Metron är Europas minsta (inte så underligt då varje spadtag blir en arkeologisk utgrävning) men täcker ändå bra som man kan se på denna karta. Bussystemet är desto större och inte överblickbart så här, men väl fungerande om man bara håller i sig hårt.

Metron är igång 05:30-23:30 på vardagar och ända till 01:30 fredag och lördag. För en vuxen kostar en 75 minuters enkelbiljett 1,50 euro, ett dagpass 6 euro, ett tredagarspass 16,50 euro och ett veckopass 24 euro. Både metro, bussar och spårvagnar inkluderas i avgifterna. Finns till försäljning i maskiner på metrons stationer, snabbköp eller tidningskiosker (tabacchi).

Cipro/Musei Vaticano – närmaste station till Vatikanmuseumet.
Ottaviano/San Pietro – Några minuters promenad till St: Petersbasilikan.
Spagna – hållplatsen till Spanska trappan och Villa Borghese.
Termini – här går tåget till flygplatsen Fiumicino.
Colosseo – Colosseum och Forum Romanum.
S. Giovanni eller Re di Roma – ligger nog närmast vårt boende.
Cipro eller Cornelia – är de stationer där det går buss ut till Camping Village Roma….för oss som campar.

Hur man uppför sig på matmarknader

~Rör inget! De plockar helst själva. Sitter det påsar lättillgängligt, fråga ändå först. Posso? = Får jag? Får man inte röra. lita på att de ger dig de bästa varorna.
~Lär dig siffrorna ett till tio. Uno, due, tre, quattro, cinque, sei, sette, otto, nove, dieci. Kilo och gram som i Sverige.
~Köp frukt och grönt efter säsong. Det som alla stånd säljer i stora mängder är oftast säsongvaror.
~Pruta inte! Var trevlig, charmig och återkommande. De ger rabatter. Ta emot kvittot! De måste lämna det.

En härlig gränd i Rom


Kommentera gärna, tack!