Fricamping,  Gästrikland,  Ställplats,  Uppland

En helg i spritens tecken

Jag slutade tidigt och Majk hade lyckats komma ifrån. Vi lämnade för en gångs skull Eskilstuna som övriga husbilister gör – tidig eftermiddag. Alla ni som har letat ställplats inför en storhelg vet att man måste vara framme tidigt och helst inte flytta sig en millimeter när man väl har fått en plats. Nästan prick 18 kör vi sakta in på den bortre ställplatsen/parkeringen i Grisslehamn. Husbilen precis framför oss nyper den sista, självklara platsen men då detta är en vanlig parkering som tillåter husbilar och husvagnar så beror det lite på hur andra har parkerat om fler får plats. Till att börja med höll de på med något arbete på parkeringen (inte just när vi rullade in på skärtorsdagen) vilket gjorde att halva platsen var upptagen av grushögar och arbetsfordon (vi gissar att de ska göra parkeringen större). Sedan hade folk valt att ställa sig med två tomma rutor mellan sig….och ja, det GÅR att klämma in sig då, men det känns inte bra. Ett sällskap hade till och med ställt ut bord och stolar på tre platser mellan två husbilar. Dit stegade jag fram. Först var de lite motvilliga….deras vänner skulle dyka upp snart…..men stå bakom. De pekade på det smala utrymmet mellan två husbilar mitt emot, jag pekade på det stora utrymmet de satt och krökade vid. Några minuter senare flyttar de sina stolar och vi kan parkera, betala 30:- för ett dygn, plocka fram möbler och äta vår middag sittandes intill husbilen.

Morgonen efter bordar vi Eckerölinjens färja för en tur ut på havet. Avgång 10:00, påskbuffé 12:30 och landstigning 14:30. Efter en lugn tur med både sol på däck, drink i dansbaren och taxfree shopping åkte vi vidare norrut. GPS:en inställd på Mackmyrabyn strax väster om Gävle.

Utanför Mackmyra destilleri finns två elplatser för besökare med husbil. Det finns även en hög byggnad som skuggar hela platsen på eftermiddagen. När det nu, äntligen, var fint väder valde vi istället att köra längre in i skogen där vi rangerade på en plan yta, med promenadavstånd till byn. Ute i solen blev vi sedan sittande till träden dolde både ljus och värme. Natten blev lugn och skön då det inte fanns särskilt många hus i närheten.

Morgonen efter, precis när vi var färdiga med årets första utefrukost, knakade det i skogen. Pia och Stefan hade kört ikapp oss. Vi hann med lite slappt häng i solen innan vi strax efter 11 promenerade bort till Mackmyras bryggeri för visning, provsmakning och grillbuffé. Det är inte varje dag man dricker fyra glas whisky före lunch, men denna dag blev det så. En spännande visning och en rolig provsmakning tackar vi vår guide Johan för. Och innan vi, mätta och glada, gick tillbaks till husbilarna skrevs det självklart kontrakt på ett whiskyfat. Till kvällen åt vi påskmat (sill) och medan intaget av whisky fortsatte diskuterade vi vart morgondagen skulle föra oss.

Dagen efter, söndag, började vi röra oss söderut. Vi hade gjort slut på våra 150 liter vatten och behövde leta upp en mack för påfyllnad av olika drivmedel. CircleK kunde erbjuda oss fyllda tankar, sedan drog vi vidare. När vi började närma oss Gysinge kom skyltar mot Ön. Jag hade hört en del gott om Ön men utan att veta vad vi sökte körde vi istället ner till Gysinge. Där var det fullt hallaballoa. Bilar, barnvagnar, husvagnar och husbilar i mängder, överallt. Vi vände norrut igen. Ön måste ha mer att erbjuda än detta…..och det hade hon.

Rätt långt söderut på halvön hittade vi en jättefin plats intill Dalälven. Där tillbringade vi eftermiddagen i solen och grillade vår middag innan vi fortsatte kvällen med spel och skratt.

Morgonen efter packade vi ihop. Den härligt långa påskhelgen var över. Men, vi vet att detta är bara början på storhelger. Svensk vår är fantastisk ur flera aspekter. ❤️

18-22/4 2019

Kommentera gärna, tack!