Fricamping,  Småland

JUL, JUL, STRÅLANDE JUL!!!!!

I flera veckor hade jag förberett inför att fira jul uppe i Sälen. Husbilen, jag, Majk och två tonåringar. Fricamping. Total frihet, total stillhet.

Husbilen var pyntad med ljusslingor, julgran och tomtar i varje vrå. Dagligt schema var planerat. Slalom, äventyrsbad, bio och Prison Island skulle varvas med nya familjespel, filmer och långa vintriga promenader. Jag hade förberett all mat. Jansson, saffranspannkaka och köttbullar i frysen. Sill, prinskorv, syltor och pastejer. Skinkan redo att griljeras kvällen innan julafton medan vi spelade den årliga omgången Bingolotto och hade uppesittarkväll. Festliga alkoholfria drycker inköpta i svindyra glasflaskor. Hemgjort godis varvat med lindorkulor, Toffifee och Anton Bergs lyxigaste chokladask. Olika sorters hembakat att avnjuta i en snödriva med varm choklad och vispgrädde. Glögg, pepparkakor, julmust, apelsiner. Risgrynsgröt, socker och kanel så det räckte till både oss, tomten och hans nissar. Enorma marshmallows att grilla över öppen eld. Nya te-smaker och saffransbiscotti. Påsvis med färdigpoppade popcorn och Nutella att doppa i. Julklapparna anpassade för en trängre jul avsedd för umgänge där det pyttelilla nintendospelet skulle vara vårt julaftonsnöje medan alla var iförda sina nya och tvättade julkläder som låg i julstrumpan på morgonen. Sjuka mängder ljus och batteridrivna lyktor både för inne- och utebruk. En enorm spellista som inte innehöll vare sig ”Do they know it’s Christmas” eller Whams ”Last Christmas”. Varenda skrymsle fyllt med kalsonger, raggsockor, halsdukar och termobrallor. Garaget fullpackat med skidor, pjäxor, extra toalettank och 25 liter vatten att fylla på om det tog slut mitt på fjället. Jag skulle kunna fortsätta i evigheter med att skriva om hur mycket jag hade förberett och under en veckas tid släpat ut i husbilen.

Fredag den 21 december, när jag och Majk kom hem från våra jobb slängde vi in det sista, sänkte värmen i huset och backade ut husbilen.
– Jag vill inte!
Tonårig son hade plötsligt beslutat sig för att åtta dagar i husbilen var åtminstone fem för många. Hur mycket vi än lockade, lovade, trugade, hotade så stod han fast.
– Jag vill inte!

Den kvällen var vi riktigt osams. Tonåring fick bära ut allt ur husbilen medan vi andra svor och ställde tillbaks sakerna på lämpligaste plats i hemmet. Det planerade restaurangbesöket byttes mot soppa på burk och alla la sig tidigt denna kväll. Tack och lov är vi inte särskilt långsura. Redan morgonen efter styrde vi om och vi fick sedan en riktigt skön jul hemma med all mat färdiglagad, mysiga filmkvällar och spel i mängder.

Den 27:de var det däremot inget snack om saken. Farfar fyllde 70 den 28:de, vi skulle ALLA åka till Småland. Basta! Vi åkte söderut redan mitt på dagen vilket gjorde att vi hann med ett restaurangbesök i Linköping och det var ändå tidig kväll då vi närmade oss Jönköping. Vid vårt förra besök i Jönköping, i början av månaden, övernattade vi strax söder om Gränna. Fin plats men rätt öde vid denna årstid. Nu testade vi istället ställplatsen/parkeringen som ligger öster om Sannabadet strax söder om Huskvarna. I sällskap av två andra husbilar hade vi sedan en lugn natt precis intill Vätterns strand.

På förmiddagen efter hann vi med ett shoppingbesök på A6 innan vi rullade in hos farfar, backade in på hans parkering och tillsammans med bland annat våra tonåringar och deras kusiner festade natten lång.

21-29/12 2018……..neeeeee, 27-29/12 2018

Kommentera gärna, tack!