…Rastaholm var inte märkvärdigare…
Ställplats,  Uppland

Birka (Björkö)

Vi har pratat om att besöka Birka i flera år, men då man inte hinner stava till S O M M…ar innan den är över har vi aldrig heller lyckats ta oss dit innan säsongen är slut. I år var vi på tå. Helg bestämdes, övernattningsplats letades fram och biljetter bokades. Nu så!

För att komma till Birka (Björkö) måste man åka båt. Någon båt äger vi inte, alltså fick jag börja med att hitta nån som har en. Bland annat kryssar Strömma kanalbolaget till Birka. Då vi inte var ute efter att åka båt i flera timmar passade deras rutt från Rastaholm perfekt. I Rastaholm fanns dessutom en ställplats bara några meter från bryggan där båten skulle plocka upp oss på lördagsförmiddagen – perfekt. Ställplatsen var inte särskilt märkvärdig och då vi inte nyttjade någon av den service gästhamnen tillhandahöll kändes 400:- för två nätter lite dyrt, men läget gjorde att vi ändå stannade kvar, ställplatsen fick helt enkelt duga. Den pratglada ”hamnkaptenen” tipsade om att restaurangen ute på Rastaholm hade härliga drinkar (vi hade redan ätit middag) och en fantastisk solnedgång. Tyvärr berättade han inte att servicen på restaurangen var urusel. Istället för en härlig drink tog vi en promenad längs holmens mysiga ljusspår och beskåda sedan solnedgången från ställplatsen.

Morgonen efter vaknade vi i solsken, men ju närmare klockan kom 11:30 (båtavgång) desto mer doldes solen bakom moln, och någon halvtimme innan vi behövde lämna bilen började det regna. Sedan regnade det. Även om himlen aldrig blev särskilt mörk regnade det konstant under dagen. Det hade vi dock redan annat i veckan, alltså hade vi packat rediga skor och paraply. 

Båtresan ut till Birka tog inte ens en halvtimme. På ön hade vi tre och en halv timme på oss att utforska den gamla vikingastaden innan båten skulle ta oss tillbaks till fastlandet. Vi såg oss omkring direkt. Museet på ön var litet och rätt oansenligt, den rekonstruerade vikingabyn var inte jättespännande och gräsytan som sas vara platsen för Birka stad var inte direkt i klass med Colosseum, men utsikten över Mälaren uppe vid Ansgarkorset var fin och givetvis, när det handlar om historia, så fanns det sten att beskåda. Både om spåren efter en borg och olika vikingagravar fick vi höra av guiden Per. Intressant och stundtals roligt. 

Våra rediga skor gjorde dock inte jobbet mer än nån timme (våra snygga paraplyn höll oss tack och lov betydligt torrare än många av de andra besökarna) så den sista besökstimmen tillbringade vi inne på restaurangen med hamburgare och mjöd. När båten återvände mot Rastaholm var vi glada att det bara återstod 20 minuter i blöta skor. För båtfärd tur och retur samt guidning betalade vi 750:-. En trevlig dagsutflykt som mer föll åt ”nu har vi sett det” än ”åh, vilken spännande historia”. 

Kvällen avslutade vi med kort- och tärningsspel i skenet av värmeljus. 

På söndagen valde vi mellan att ta bilfärjan över till Fittja och via Södertälje köra den södra vägen hem eller att ta den lite längre norra vägen över Enköping och Västerås. Valet föll på den norra för då skulle vi passera Drottningholm igen. Jag som gammal stockholmare har varit på skolresa till slottet långt innan kungen och drottningen flyttade dit, men Majk hade aldrig besökt konungens bostad och då vädret var helt okej denna söndagsförmiddag parkerade vi bilen och tog en promenad i slottsträdgården. Slottet var tyvärr stängt vid vårt besök då det står ett prinsdop på agendan inom kort, men Kina slott var öppet. Vi promenerade upp dit för en fika och en pin i souvenirbutiken. Precis när vi återvände till bilen började det regna igen. Det känns som att sommaren är över nu, men mig gör det inget. Jag älskar höst! 🍁

6-8/8 2021

Kommentera gärna, tack!