Tyskland

Tyskland börjar ta slut

När vi äntligen kunde luta oss tillbaka i våra stolar, på ställplatsen i Lübeck, var det bara någon timme kvar av ljus och värme. Så fort solen gick ner blev det svalare. För oss som hade vant oss med 25-gradiga kvällar blev det ointressant att sitta ute (ställplatsen inbjöd inte till det heller). Istället blev det lite kortspel inne och sedan film i sängen.

På natten öppnades himlen. Först var Majk upp ett varv och drog igen alla takluckor litegrann. Någon timme senare var det min tur att gå upp och stänga dem helt. Det verkligen öste ner. Regnandet fortsatte på morgonen. Vi åt frukost inne i husbilen och plockade sedan fram paraplyer och gav oss upp till Lübecks stadskärna. Ställplatsen ligger bra till bara minuters promenad från stan men trots det hann vi bli blöta om både kläder och skor. Regnet yrde från alla vädersträck. Efter lite spring i olika pryttelaffärer sprack det till slut upp. Vi kunde strosa omkring på de torg och gator vi tidigare bara hade upplevt beströdda med julmarknadsstånd. Lübeck är fin även på sommaren men jag gillade staden bättre i vinterkostym. Efter lite marsipanfrossande (Lübeck är känd för sin marsipan) gick vi ner till husbilen igen, betalade 8 euro och drog vidare.

Vi behövde inte åka så långt eftersom vi redan i förväg hade bestämt att stanna en natt i Heiligenhafen. Innan vi parkerade på ställplatsen körde vi till köpcentrumet med alla ”billig sprit till svenskar-butiker”. Jag var ute efter billigt bubbel till Hugo- och Aperol Spritzerdrinkar. Det gick så där. Både Aldi, Calles och Lidl fick ett besök. Tänk att jag aldrig lär mig att bunkra när jag hittar duglig Prosecco…..oftast på nervägen. Jaja! När vi checkade in på ställplatsen uppstod viss förvirring. Ställplatserna kostade olika beroende på storlek, med el kostade det ännu mer, ville man ha servicehuskort fick man deponera pengar. När vi hade knappat klart drogs 30,50 euro från kontot (dagen efter sattes dock 8 tillbaks när jag checkade ut och återlämnade kortet).

När vi hade rangerat klart plockade Majk ut cyklarna och vi cyklade den dryga kilometern in till Heiligenhafen på fina cykelbanor längst sjön. Vi kikade i lite butiker och satte oss sedan på en av hamnkrogarna och åt en härlig fiskmiddag. Även denna kväll avslutades sedan med kortspel.

Morgonen efter tömde och fyllde vi husbilen (vilket visade sig turligt då första ställplats i Sverige hade vattenbrist och förbud för vattenfyllning) och körde de få milen ut till Puttgarden där vi , självklart, frossade i Bordershopen. Ute på parkeringen mötte vi ett par vänner som vi pratade med en stund innan vi rundade bordershopen, köpte färjebiljett för 125 euro, rullade ombord och lämnade Tyskland för den här gången.

10-12/7 2018

Kommentera gärna, tack!