Ställplats,  Västergötland

Forsvik, Göta Kanal

Lika mycket som jag älskar, att i början av semestern, resa ner i Europa, lika mycket älskar jag att, då semestern börjar ta slut, återvända till Sverige och avsluta med några nätter på känd mark. Förr om åren avslutade vi alltid på Skantzö i Hallstahammar, men Skantzö ligger norr om vår bostad så när vi numer alltid kommer söder ifrån blir det andra platser vi ”känner oss som hemma” på.

I våras besökte vi några ställplatser längst Göta Kanal på Vätterns östra sida och fick mersmak. Nu när vi hade möjlighet att passera mellan sjöarna svängde vi in till Forsvik strax utanför Karlsborg med hopp om en plats intill kanalen. När vi rullade ner för den lilla backen såg ställplatsen full ut, men inte av bara välparkerade husbilar utan det stod fem personbilar utspridda samt ett par husbilar som hade parkerat över två tomter. Vi backade upp mot skogen och gick upp till ”receptionen” för att kolla läget. Där tipsade de oss att vänta lite då det, för dagen, var en barnaktivitet på området vilken gjorde att det var ovanligt mycket besökare. Nere vid husbilen började jag förbereda lunch medan vi väntade, men pastavattnet hann inte ens bli ljummet innan jag fick fälla locket på spisen igen, för plötsligt skulle en av de husbilar som hade dubbelparkerat åka. Majk satte sig vid ratten, jag hjälpte den andra husbilen att backa tryggt (jag stod och viftade) och så kunde vi parkera på första parkett precis intill kanalen.

Medan jag fortsatte med lunchen tog Majk fram möblerna. Vi gjorde som alla andra och dukade på gräsmattan mellan raden av husbilar och kanalen. Vi som några timmar tidigare hade lämnat och även kört genom ösregn var överväldigade av det vackra vädret. En svensk, högsommardag med solsken och 25 grader. Härligt, vilket välkomnande hem

På eftermiddagen tog vi en promenad på området. Det var fullt av liv och rörelse, i och med barngrejen, och vädret höll i sig. Vi överraskades av hur stort och välbevarat Forsviks bruk är. Vi tittade i fler av de hus bruksmuseumet höll öppna, vi fikade hos Ada (där köpte jag även frukostbröd morgonen efter) och tillbringade sedan resten av eftermiddagen och kvällen med att titta på båtar som slussade. Vi trivdes så bra på platsen, och vädret skulle hålla i sig, att vi bestämde att stanna resten av helgen.

Vi har, i Sverige under sommarhalvåret, upplevt att det är mycket svårt att få en bra, om ens någon, plats på de rätt få ställplatser som erbjuds. I Forsvik stod det, när de felparkerade hade åkt, platser tomma rätt långt in på kvällen. Då ställplatsen är känd och ligger mycket vackert tyckte vi det var märkligt. Det var många husbilar ner och vände men det fanns platser lediga både fredag och lördag kväll. Kanske berodde det på att ställplatsen inte erbjuder el? Vi som har både solceller och gelbatteri tyckte vi vann på Lotto när vi, för 150:-/natt, fick parkera på en så fin och välordnad plats. Jag ska hålla utkik efter strömlösa ställplatser framöver. Helgens bästa lärdom.

Tips för nästa besök/besökare: Det fanns varken möjlighet till grå- eller svartvattentömning och det var en bit att gå om man ville fylla vatten med kanna. Töm och fyll innan besök! Det var dessutom rätt långt till matvarubutik (ca 8 km). Ladda kylen!

21/7-23/7 2017

Kommentera gärna, tack!