Fricamping,  Hälsingland,  Ställplats,  Västerbotten

Lapplandsturné del 4

Så var det dags att vända söderut igen…..men först frukost. Vi stegade snabbt över vägen till ishotellets restaurang och den frukostbuffé de serverar sina gäster. Vi parkeringssnyltare fick hosta upp med 175:- per skalle, vilket inte är ett jätteovanligt pris men i det här fallet var långt ifrån välinvesterade pengar. Bittert bryggkaffe, blaskig juice och iskalla, löskokta, ägg. Stackars de många utländska gäster som tror att vi äter så usel frukost i Sverige.

Resan från Jukkasjärvi till Luleå var, igen, otroligt skön för själen. Snötyngda träd och vita vidder, allt badandes i den lågt stående solen. Ute på E4:an ställde vi in gps:en på Högakustenbron. ETA cirka 20:00. Efter shopping och lunch visar det sig att det i krokarna av Umeå börjar närma sig ETA. Då jag var lite sugen på att ta kväll, äta middag och förfäras över Melodifestivalens första deltävling körde vi av E4:an vid rastplats Sävar. På platsen stod redan två husbilar och under kvällen dök även ett par lastbilar upp. Rastplatsen var riktigt bra men när halva mellon hade passerat ångrade jag att vi inte hade kört vidare. Slöseri med tid att glo på usel tv, men sällskapet var så klart till belåtenhet så kvällen var inte helt bortkastad.

Morgonen efter sov vi länge. De andra husbilarna körde vidare medan vi fortfarande låg i sängen. Efter sen frukost fortsatte vi vår färd. Vid Högakustenbron tog vi en fikapaus och passerade sedan Sundsvall i skymning. När vi närmade oss Söderhamn var vi båda hungriga och trötta på att åka bil. Vi svängde av vid skyltarna mot centrum. Vi hade inte kollat ut nån ställplats utan tog sikte på hamnen och följde skyltarna mot Skärgårdsterminalen. Nånstans i hamnen borde vi kunna övernatta, tänkte vi. När vi svänger upp längst ån dyker det upp elstolpar och något som ser ut som ett litet servicehus…..och mycket riktigt, när vi tittar närmare har vi ovetandes hittat Söderhamns Citycamping. Förvisso stängd för säsongen men plogat och med el i stolparna. Enligt skyltningen skulle man kontakta gulfmacken intill. Majk stegade bort och fick tummen upp, vill ni övernatta så varsågod. Vi pluggade in el, drog för gardinerna för att hålla värmen bättre och gick sedan de få metrarna upp på stan. Det var söndag kväll, kallt och oplogat på många gator, vi var rätt ensamma ute….men hungriga. Första bästa kinakrog fick duga. ”Kinamat” är sällan dålig (eller fantastisk) och brukar serveras snabbt, det passade oss bra ikväll. Restaurangen hade en hel del gäster och det var många take away-hämtningar, det bådade gott. Så lurade vi blev. Både jag och Majk fick mat som var under all kritik. Majks mat badade i sötsur sås och min mat hade nåt kletigt kletat på alla ingredienser. Vi var sjukt besvikna och fortfarande hungriga då vi lämnade restaurangen. I husbilen åt vi oss mätta på småplock och somnade ändå nöjda då platsen var bra och låg fint.

Morgonen efter körde vi den sista etappen hem. Både jag och Majk hade semester även på tisdagen men då vi var hemma ett dygn tidigare än beräknat sparade vi den semesterdagen till ett bättre tillfälle, det lär komma.

3/2-5/2 2018

Kommentera gärna, tack!