Södermanland,  Ställplats

Gröna kusten

Vi har haft sämre helger men vi har garanterat haft mer händelserika helger.

Efter jobben på fredagen körde vi österut mot kusten. Vi hade bestämt oss för att återse Femöre i Oxelösund. Sist vi var där campade vi i en lånad husbil (vår provtur innan vi valde att sälja husvagnen och köpa husbil). Ställplatsen vid Femöre marina var då proppfull och vi fick armbåga oss fram till en plats med havsutsikt. Den här gången var det bara vi där. Vi och vinden. Vi hade en mysig kväll med god mat och tv-tittande.

Morgonen efter hade vi tänkt gå med på den guidade turen på Femöre fortet, men det var flera minusgrader och det blåste otroligt snålt. Nej, besöket på fortet fick vänta. Istället bestämde vi att köra någon annanstans. Ställplatsen i Femöre ligger fint men vi tyckte båda att det var lite väl ensamt. Innan vi lämnade Oxelösund åkte vi ner till Jogersö Camping för att tömma lite gråvatten men framförallt fylla på färskvatten; det får man göra som betalande på Femöres ställplats. Men trots att det på deras hemsida står att ställplatsen är öppen året runt fick vi aldrig, efter swishade pengar, någon kod till vare sig toaletten på ställplatsen eller till servicehuset på campingen…..och utslagsbacken var helt översnöad. Dåligt Oxelösund!

Jaja, det var ingen panik att vare sig tömma eller fylla så vi tog ut rutten, längst Utflyktsvägen, mot Trosa. Där borde det finnas några tappra campare. De tre ställplatserna ligger fint och på promenadavstånd till den lilla mysiga staden. Utflyktsvägen går genom skog och mark. Säkert jättefint på sommaren. Nu var vägen mest knölig av snö och is. Vackert i naturen så klart och med många fricampingställen om vägarna hade varit plogade. Även detta la vi till i boken ”platser vi kan besöka….sen”. När vi passerar genom Nyköping svängde vi ner till ställplatsen i hamnen för att kolla hur den låg (vi har aldrig besökt den tidigare). Njaä, lite trist läge tyckte vi och trots att det stod fyra husbilar på platsen valde vi att fortsätta mot Trosa. Fyra bilar i Nyköping borde betyda minst lika många i Trosa, resonerade vi.

Inte då! Första, och största, ställplatsen vi körde till ligger nere i gästhamnen vid bron över till Öbolandet. Den var oplogad och då givetvis tom. Den andra, betydligt mindre, bakom hamncaféet, var plogad men också öde. Den tredje låg på andra sidan kanalen med betoning på låg, för när vi hade snirklat oss över dit visade det sig att ställplatsen hade fått tilläggsskyltar om endast personbil klass 1 och nu endast var en vanlig parkering. Istället hade de öppnat en ny ställplats nere vid idrottsplatsen. Jättetrist läge…och oplogat. Vi åkte tillbaks till ställplatsen bakom hamncaféet då vi inte ville tillbringa hela den soliga dagen i husbilshytten. Den fick duga. Efter lite snabb shopping inne i Trosa tillbringade vi sedan eftermiddagen i och omkring husbilen. En riktigt slapp dag bara vi två (här var det dock mer liv och rörelse omkring oss). När även kvällen hade passerat lika avkopplande kröp vi i säng.

Morgonen efter vaknade vi jättetidigt, så tidigt att vi vid nio satt hemma i soffan och mumsade storfrukost och tittade på Vasaloppet på tv. Istället för att tillbringa dagen på vägarna hann vi, på eftermiddagen, med en del fixande i husbilen. Vi har börjat bo in oss och upptäcker eftersom vad vi saknar och vad vi inte längre behöver. Bra avslut på en skön helg.

2-4/3 2018

Kommentera gärna, tack!