Mora från ovan. Vasaloppsmålet längst ner till höger
Dalarna,  Fricamping

Adjö grårusk, välkommen vintervitt.

Efter julfirande med alla barn och respektive fyllde vi på annandagen husbilen med mat och kläder för en resa norrut. Tanken var sälenområdet men helt utan stress eller tider att passa. När vi närmade oss Mora började vi bli hungriga och tog ett stopp för middag, och när vi nu ändå hade stängt av motorn kunde vi lika gärna snurra stolarna och ta kväll. Längst med Siljans strand, precis intill vasaloppsmålet parkerade vi vår husbil bredvid två andra, betalade 20 kronor för 12 timmars parkering (det var maxtiden på platsen) och hade en mysig kväll intill stadens ljus. 

På förmiddagen körde vi vidare norrut. Vasaloppsvägen låg framför oss. I Oxberg valde vi dock att lämna vägen igen. Majk hade hittat ett porfyrbrott i Blyberg. Det ville vi inte missa. 😜
Vi pulsade i ett par kilometer, varav hälften uppför ett berg i djup snö, till något som visade sig vara en grop täckt av snö. Vi såg inte en endaste liten, lilagnistrande, kejserlig sten. Däremot stegade Majk hela vägen upp till Ugglasstenen. Den stora porfyrstenen har det ristats namn i sedan 1810. Vi hade varken tid eller lust att knacka in våra namn utan njöt en stund av utsikten innan vi halkade oss ner för berget igen. 

Efter en snabb titt på gammelkyrkan i Särna och en lunch på parkeringen letade vi oss rätt ut i Mörkret. Japp, Mörkret vid Fulufjället. Där finns ett av Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär. Det ville vi också se. Det hade precis börjat skymma då vi parkerade på nationalparkens parkering, men eftersom det blir mörkt blixtsnabbt den här årstiden hann vi bara hämta en karta vid naturum och hitta starten på stigen till vattenfallet innan vi fick återvända till husbilen och kura i Mörkret i väntan på soluppgången. Natten på parkeringen var knäpptyst, kolmörk och stjärnklar men framåt morgonen blåste det upp till snöstorm. Det vädret vågade vi oss inte ut i. Vi styrde istället mot Tandådalen för lite umgänge med vänner som skulle passera på sin väg från Trysil.

När vi kom till Tandådalen, efter att ha tömt och fyllt alla tankar på fina Lomkällans rastplats, hade det slutat snöa. Vi snurrade stolarna på Östra torget (den enda av Skistars parkeringar som är tillåten för husbilar). Sedan tog vi en promenad ner till backen och värmestugan för en afterski utan både skidåkning och trubadur. Någon timme senare dök Micke & Patric och Magnus & Katarina upp med sina husvagnar. Tillsammans avrundade vi dagen med spel och bubbel.

Dagen efter åkte Majk slalom tillsammans med Magnus. Det var otroligt dimmigt i backen men de höll ut några timmar. Efter fika packade vi alla ihop. De andra körde ner till campingen i Kläppen medan vi svängde av redan vid Lindvallen och parkerade vid Söderåstorget. Platsen är av Skistar mycket välordnat, bara några hundra meter från Experium och skidliftarna, och med känslan av en ställplats mer än en parkering. Nej, det fanns inga faciliteter men vad gör det när allt finns i husbilen. Vi var ett femtontal husbilar som övernattade där längst in i Lindvallen. 

Det var lite mer liv och rörelse i Lindvallen än i Tandådalen men natten var ändå lugn. Vi tog en lång sovmorgon innan vi åter igen packade ihop, men nu bara för att tömma och fylla tankar. Vatten fyllde vi på Cirkel K i Lindvallen men toan fick vi köra ända ner till Kläppens camping för att tömma. Mot en liten avgift kunde man även få tillgång till både bastu och dusch på campingen, men jag hade redan både duschat och tvättat håret i husbilen så vi körde direkt upp till Lindvallen igen. En alldeles lagom tur för att även fylla husbilens bodelsbatteri. När vi stod på plats igen promenerade vi bort till Experium och drack en kaffe samt handlade lite i den otroligt välsorterade ICA-butiken. När vi några minuter senare var tillbaks på Söderåstorget hade vi fått nya grannar – Mattias & Bibbi. De hade lämnat Trollhättan för att fira nyår med oss. 🥳Vi slängde snabbt ihop lite småplock och satt sedan inne hos oss tills nattluvan gled ner över ögonen. 

På självaste nyårsafton åkte Majk och Mattias skidor. Jag och Bibbi gick istället bort till Skistars område. Vi pratade om både spa och bowling men tog istället ett panoramabord på Lodgen. Medan männen susade ner för backarna pimplade vi vin. Några timmar senare avslutade vi vår utflykt med lite inköp på Ica innan vi gick tillbaks till husbilarna. När Majk och Mattias kom tillbaks var det dags att börja förbereda nyårsmiddagen. Ugnen knäpptes på, grillen släpades fram och skålar och fat fylldes med mat. Dock har jag nog aldrig ätit en så spartansk nyårsmiddag. Maten var fantastisk men för att spara på disk, och framförallt vatten, serverades allt på papperstallrikar och i folieformar. Vi som mest har glas och porslin i husbilen och typ aldrig äter på papptallrikar har ändå haft det himla bekvämt denna resa. Att det genererar en hel del sopor har ändå inte varit ett stort bekymmer. Vårt kalla garage har fått agera soprum tills vi hittade en återvinnings- eller sopstation. 

Kvällen fortsatte sedan inne hos oss med skratt och skrål. Även våra hundar (som i vanliga fall är rätt irriterade på varandra) fick vara tillsammans och hålla sams under bordet då det sköts raketer från olika håll under hela kvällen. Vid tolvslaget var vi så trötta på dem att vi inte ens orkade oss ut för att beskåda anfallet. Istället skålade vi in nyåret med skypesamtal till nära och kära och fortsatte sedan vår lilla nyårsfest. 

Nyårsfirande i Lindvallen
Nyårsfirande i Lindvallen

På nyårsdagen tog vi sovmorgon, eller….vissa skulle nog kalla det sovdag. Halv tre på eftermiddagen åt vi frukost. Det blir lätt så när man ”partajar” till halv fyra på morgonen. Några timmar senare har vi orkat klä oss och rullar de få kilometerna ner till Kläppen för miljöbyte. Den kvällen gjordes inte många handtag. Vi släpade oss upp för backen till Tranantorget där vi tillsammans med Micke & Patric åt en traditionsenlig nyårsdagspizza, men sedan lät vi den kraftiga vinden gunga oss till sömns igen. 

Pigga och nytra vaknade vi till en ny dag. Det pratades en stund om skidåkning men ryktet sa att backarna var i rätt dåligt tillstånd efter plusgraderna på dagen och regn innan minusgrader på natten. Dessutom vägrade blåsten ge sig. Istället kickade vi igång en brasa och så kom Micke & Patric över med kaffebröd och vi fikade runt eldens värme. När det mörknade gick vi in i husbilen igen. Vi började prata om att dra vidare dagen efter. Kylskåpet innehöll mest matrester, tankar började åter fyllas och tömmas och jag saknade en rejäl hårtvätt. Tillsammans med Bibbi & Mattias körde vi både bartömning och kylskåpsrensning den kvällen. Och efter att Bibbi och jag hade spöat männen i flera olika spel somnade vi till storm och spöregn. 

Faktiskt, för ovanlighetens skull, kände vi oss nöjda och längtade hem. Innan klockan hade slagit arton stod jag åter i hemmaköket och fixade tacos. Dags för vanligt svenssonliv igen. 

Adjö ombonad husbilsliv, välkommen fredagsmys i tv-soffan!

26/12-6/1 2019/2020

2 kommentarer

  • boihusbil

    Vad fin nyårstripp ni hade. All snö kan gissar jag ni gillar som vill åka skidor, jag tycker iaf det är vackert och ljust.

    • Eva

      Fick jag välja hade jag också rest omkring i Spanien den här årstiden men….för att göra det bästa av vintern är snö bättre än gråruskigt regn. Tyvärr var det för många plusgrader så de där soliga och krispiga dagarna uteblev. Vintern är dock inte slut än. 😄

Kommentera gärna, tack!